KOMANDAN TENTARA ROMAWI MENGIKUT YESUS – ALUR FILEM RISEN

Sumber / Kredit: https://youtu.be/wUWWwbFOBaE

Sebuah filem yang tayangkan pada Januari 2016 memaparkan penyiasatan tentang kebangkitan Yesus Kristus dari perspektif seorang pegawai tentera Roma yang bertanggungjawab atas penyaliban-Nya. Pelakon yang membintangi filem berjudul “Risen” ialah Joseph Fiennes. Dia mempunyai peranan utama dalam filem ”Shakespeare in Love” pada tahun 1998, yang menyebabkan dia dicalonkan untuk Anugerah Akademi. Fiennes juga terkenal dalam filem ” Luther ” dengan memainkan peranan biarawan German, Martin Luther, pada tahun 2003.

Dalam filem itu, Fiennes memainkan watak Clavius, seorang pegawai tentera di bawah Gabenor Roma Yudea, Pontius Pilatus (lakonan Peter Firth). Dia bertanggungjawab menyiasat berita tentang kebangkitan Mesias, yang dikenali sebagai “orang Nazaret”. Usahanya sebenarnya membawanya menyertai murid-murid Yesus. Penyiasatan bermula di kubur kosong Yesus. “Di situlah kerja detektif bermula,” Fiennes memberitahu USA Today. “Ini adalah kisah yang menakjubkan dan terkenal untuk semua orang. Tetapi ia dipersembahkan kepada kita dalam perjalanan melalui kaca mata orang tidak percaya.”

Clavius ​​percaya kepada tuhan-tuhannya sendiri (dalam kepercayaan Roma), dan dia menumpahkan darah atas nama tuhan-tuhan itu. Dan sepanjang filem itu, dia dicabar untuk menyedari semua yang dia alami, yang akan memaksa dia untuk berubah.

PENJALA FM
Author: PENJALA FM

Tinggalkan Balasan